Szacunki brakarskie

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

agat
początkujący
początkujący
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 20 sie 2006, 19:39
Lokalizacja: z lasu

Szacunki brakarskie

Post autor: agat »

Witam
Czy ktoś ma pomysł jak przekazać ,,zdalnie,, leśniczym wydruki i zestawienia szacunków brakarskich te drukowane z acera? bez użycia skanera :)
Czy da radę w jakiś tajemniczy sposob zapisac je w pdf? Wrzucic na raporty znakowe?
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Mnie DT wysyła je w pliku .xml, więc pewnikiem za pomocą BO generuje raport i wysyła mailem gotowy plik. Jest on znacznie wygodniejszy do pracy niż .pdf.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
agat
początkujący
początkujący
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 20 sie 2006, 19:39
Lokalizacja: z lasu

Post autor: agat »

Dzięki za podpowiedź - może u nas tez się uda :)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Oczywiście nie jestem pewien, czy bezpośrednio z Acera jest generowany plik, czy z BO, ale myślę, że BO jest wygodniejszy, a dzięki temu, że plik jest otwierany przez Excel i Calc, jest on znacznie wygodniejszy do obróbki przez leśniczych, co ułatwia np. grupowanie sortymentów w leśnictwie.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
agat
początkujący
początkujący
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 20 sie 2006, 19:39
Lokalizacja: z lasu

Post autor: agat »

No właśnie bezpośrednio z ACER-a się nie da dlatego szukamy innego rozwiązania w erze pracy zdalnej ,gdy nie mam jak przekazać leśniczemu wydruku...
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

No to o ile dobrze pamiętam w BO możesz raport popełnić i przesłać go leśniczym.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Ale po co ? Przecież można edytować i przejąć na stary rejestrator.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Kuna lesna pisze:Ale po co ? Przecież można edytować i przejąć na stary rejestrator.
Chyba nie o to chodzi. Po przetworzeniu w Acerze uzyskuje się masy i sortymenty, a chyba o takie dane koledze chodziło. Wysłanie szacunków na rejestrator nie daje tych informacji. No i to w BO można wygenerować i przesłać leśniczym do sprawdzenia.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
sylvan2
początkujący
początkujący
Posty: 118
Rejestracja: piątek 12 gru 2008, 22:44

Post autor: sylvan2 »

Można w Acerze wygenerować wybrany raport (raptularz, zestawienie), wystarczy użyć tylko opcji drukuj. Później w SILPWEb jest do pobrania w Raportach znakowych. Można zapisać plik, przesłać. Tylko nie wiem, czym to otworzyć....? Plik ma rozszerzenie *.rap.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Nadal myślę, że via BO jest najwygodniej no i sam raport jest łatwy do obrabiania :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Andy64
początkujący
początkujący
Posty: 33
Rejestracja: niedziela 18 gru 2016, 20:15
Lokalizacja: Kresy

Post autor: Andy64 »

Witam,

Z SILP Web > raporty znakowe można do pdf zapisać i wysłać.
Ale w BO jest b. dużo już gotowych raportów które dają duże możliwości analizowania
szacunków brakarskich.

Jutro mogę wysłać ścieżki do raportów na skrzynkę
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Nadal nie kumam . Acer porównuje powierzchnie wykonane do wydzielenia na szacunki . Może to zrobić ręcznie sam administrator acera ( ręczne na czarnym SILP) albo rejestrator( transferem ). Jeżeli administrator włączy funkcję porównania w acerze i dane uzyskane zaznaczy do transferu te dane trafiają do rejestratora . Tam poprawiamy i wysyłamy gotowca z powrotem . Jeżeli poprawiamy ręcznie ( czyli skanujemy swoje poprawki ) to te zmiany z reki musi wrzucać administrator na czarny SILP .
I tu się zastanawiam czemu sobie tak utrudniać życie jak można to elektronicznie poprawić .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Kuna lesna pisze: Nadal nie kumam .
Mając przed ślepiami taki raport z BO mogę sobie porównać np. ilość danych sortymentów na pozycjach. Jeśli wyświetlę no WB1 Brz, to zobaczę gdzie i ile konkretnego sortymentu mi Acer wyliczył. No i teraz mogę sobie sprawdzić, czy mam masy transportowe, przy których drogach itd. Czasem zdarzy się parę metrów jakiegoś sortymentu i nie warto go robić, ale czasem w sąsiednich wydzieleniach znajdzie się reszta dla ładunku i warto taki sortyment zostawić. Ot taka robota niekoniecznie dla administratora, ale bardziej dla gościa, który ogarnia jeden niewielki teren lub czasem dogaduje sortymenty z sąsiadem :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Capricorn ja to wiem. Natomiast możesz porównywać też na kartce wydrukowanej z rejestratora .
Ja robię to tak . Sam poprawiam i mam pewność że będzie ok . Odciąża to administratora w gorącym okresie szacunków .
Mam awersję do długopisu i gdzie mogę tam korzystam z elektroniki .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Tylko, że to bardzo pozorna oszczędność czasu. To tylko jeden raport w BO i jeden mail do wszystkich. Osobiście jestem leniem i wolę wyfiltrować sobie masy danego sortymentu (pewnie admin w DT również) niż na papierze wyszukiwać i zliczać je na piechotę :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
agat
początkujący
początkujący
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 20 sie 2006, 19:39
Lokalizacja: z lasu

Post autor: agat »

o własnie Capricorn, dokładnie tak !!
Awatar użytkownika
Bubo bubo
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1291
Rejestracja: środa 20 lip 2011, 18:15

Post autor: Bubo bubo »

Andy64 pisze:Witam,

Z SILP Web > raporty znakowe można do pdf zapisać i wysłać.
Ale w BO jest b. dużo już gotowych raportów które dają duże możliwości analizowania
szacunków brakarskich.

Jutro mogę wysłać ścieżki do raportów na skrzynkę
Podeślij ścieżkę.
"W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce - coś zupełnie innego"
Andy64
początkujący
początkujący
Posty: 33
Rejestracja: niedziela 18 gru 2016, 20:15
Lokalizacja: Kresy

Post autor: Andy64 »

Wysyłam na pw.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Bubo bubo
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1291
Rejestracja: środa 20 lip 2011, 18:15

Post autor: Bubo bubo »

Dziękuję.
"W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce - coś zupełnie innego"
Askaro
początkujący
początkujący
Posty: 10
Rejestracja: piątek 25 maja 2018, 21:23

Post autor: Askaro »

Witam wszystkich !

A może tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ