Qgis 3.12 przekłamuje wielkości gniazd.

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Qgis 3.12 przekłamuje wielkości gniazd.

Post autor: Capricorn »

Właśnie sobie zainstalowałem na próbę nowego Qgisa i zainstalowałem wtyczkę mLasInżyniera, więc z ciekawością wielką pobrałem i wyświetliłem projekt, a na nim wyświetliłem poligony pomierzone w lesie. Jakież było moje zdziwienie, gdy po pierwsze mapa wyświetliła się w trybie elipsoidy, więc widok jest nieco pochylony, a poza tym poligony wyświetlone na mapie w rejestratorze mają zupełnie inne wartości niż gdy się je mierzy w nowym Qgisie.
Na razie nie udało mi się w żaden sposób zmienić ustawień, by mapa wyświetlała się w trybie 2D, ale ostrzegam, żeby nie zliczać powierzchni pomierzonych poligonów w nowym programie, bo bardzo mocno zawyża wartości.
Te same poligony wyświetlone na wersji programu 2.18 dają wielkości identyczne z tymi w mLasie na telefonie.

EDIT:
A teraz najfajniejsze. Włączenie wyświetlania powierzchni poligonu daje prawidłowe wyniki, co widać po włączeniu wyświetlania tego atrybutu. Natomiast ręczny pomiar wyświetla bzdury. Zobaczcie sami :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Capricorn zrobiłeś ludzki bład na Q gisie :lol: :lol: . Nie zdefiniowałes układu współrzędnych mapy dlatego liczy ci podwójnie , nacialeś się na podstawę .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

No jak to nie? Układ współrzędnych definiowany jest na podstawie pierwszej mapy i powinien ładować się automatycznie po wybraniu projektu... :? Poligony przecież też tworzone są w tym samym układzie współrzędnych, więc siłą rzeczy powinno być tak samo. Poza tym nie liczy podwójnie, tylko dodaje ok. 55%. Stary Qgis ładuje mapy i odczytuje poligony poprawnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Capricorn wierz mi że to sprawdzone ,masz coś z układem współrzędnych. Nadal się upieram bo u mnie wszystko ok. Masz określony układ dla warstwy ale nie dla całego projektu . Sprawdź dobrze . Sprawdź czy masz odhaczone w ustawieniach aby zmieniał dla warstwy projektu po wczytaniu w ustawieniach ogólnych .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

o to ustawienie chodzi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Cały projekt zapisz w jednym układzie współrzędnych . Co masz na dole mapy ? Jaki ci wyświetla układ projektu ? Przy dodawaniu nowej warstwy zaznacz aby Qgis zmieniał nową warstwę na układ współrzędnych projektu . Ponieważ twój pomiar był w układzie 84 a projekt 92 to Q gis nie ma w tym przypadku odniesienia do układu współrzędnych stąd te błędy .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

W takim razie dobrze, że napisałem to ostrzeżenie. Poprzedni Qgis działa bezproblemowo i nie wymaga grzebania w ustawieniach... :roll:

Prawdę mówiąc jestem nieco zaskoczony.
1. Projekt jest tworzony i wczytany do mLasInżyniera w konkretnym i niezmiennym układzie współrzędnych.
2. Warstwy są integralną częścią projektu (poligony) tworzone również w momencie tworzenia projektu i na tym pliku wykonywane są pomiary.
Dlaczego to ja mam być winny temu, że program z jakiejś przyczyny głupieje i warstwy wczytuje w zupełnie innym odwzorowaniu niż wytworzony był projekt?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Capricorn twórcy Qgisa raczej tworzą go i ustanawiają wg swoich kryteriów . Trzeba czasami przyjrzeć się ustawieniom po wgraniu nowego Q gisa .
A tak z innej beczki masz nowy mals 7 light czy pro ?
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Ja mam mlas 7 light, a jak widzisz na zrzutach ustawienia są identyczne. Nie wiem co jeszcze mógłbym zmienić, by pomiary wychodziły prawidłowo.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
ODPOWIEDZ