Rejestrowanie pomiarów pierśnic za pomocą głosu i telefo

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Rejestrowanie pomiarów pierśnic za pomocą głosu i telefo

Post autor: TomaszW »

Witam!
Opracowałem technikę rejestrowania pomiarów pierśnic za pomocą głosu i telefonu z androidem podczas robienia szacunków brakarskich na zrębach.
Jest trochę skomplikowana instalacja i konfiguracja ale wszystko działa całkiem dobrze.
Od pewnego czasu sam mierzę zręby właśnie tym sposobem.(jednoosobowo)
Zacząłem opisywać temat na swojej stronie internetowej:
Szacunki brakarskie z telefonem

Gdyby były osoby zainteresowane mógłbym to opisać bardziej szczegółowo.
filipesku
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 20728
Rejestracja: wtorek 29 lis 2011, 12:36

Post autor: filipesku »

TomaszW, pogratulować pomysłu :spoko:
"Lepiej palić fajkę niż czarownice" ks. Adam Boniecki
Awatar użytkownika
Blues Brothers
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3433
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

No i cały ZILP bez pracy :lol:
filipesku
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 20728
Rejestracja: wtorek 29 lis 2011, 12:36

Post autor: filipesku »

:lol:
"Lepiej palić fajkę niż czarownice" ks. Adam Boniecki
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

TomaszW, bardzo fajny pomysł ale... Piszesz, że
niezbędny jest dostęp do internetu
i z tym może być problem w terenie...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

Tak potrzebny jest dostęp do internetu ale przesyłane są niewielkie ilości danych więc wystarczy minimalny zasięg internetu.
Myślę że 4 na 5 zrębów da się mierzyć tym sposobem.
Wystarczy że idąc od jednego drzewa do drugiego drzewa na chwilę zahaczymy o zasięg i już działa.
Z tym naprawdę da się pracować. Używam tego.
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

W górach, czy nawet na obszarach morenowych (takich jak u mnie) problem jest z telefonowaniem z każdego punktu mapy. Trzeba by szeregu testów w różnych warunkach. :)
No ale ci, którzy mają zasięgi "wszędzie", mają fajne narzędzie!
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

W moim leśnictwie też jest wiele miejsc, w których telefon nie łapie zasięgu na tyle dobrze żeby można było rozmawiać ale pomierzyłem tym sposobem ok. 10 zrębów to tylko w jednym przypadku było tak, że połowy zrębu się nie dało, a w innym przypadku ciężko szło w pewnym fragmencie. Pozostałe zręby mierzyło się bez problemów.
TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

Jest już jeden argument, że problemem może być zasięg internetu.
Fajnie by było gdyby więcej osób napisało co o tym myśli. Jakie macie wątpliwości? Czy uważacie że w ogóle jest to zbędne, czy zbyt skomplikowane, czy boicie się że podam Wam złośliwe oprogramowanie? Wszystkie argumenty mnie interesują.
Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Awatar użytkownika
Blues Brothers
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3433
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

Pomysł jest fajny, tylko czy LP jeszcze będą chciały robić szacunki posztucznie
TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

No tak, może do tego dojść. Ale póki co, zręby na razie u nas mierzy się posztucznie.
Sylvan

Post autor: Sylvan »

Tomaszu W.
Dalej podążaj tą drogą!
I spróbuj zainteresować tym LP.
Hobby to jedno, a życie to drugie. Za mniej przydatne rozwiązania dużo kasy poszło. Dlaczego Ty nie miałbyś dostać nagrody za "coś".
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Sylvan pisze:Dalej podążaj tą drogą!
I spróbuj zainteresować tym LP.
O to, to!
Zasadniczym problemem jest to, że w najbliższym czasie będziemy przechodzili na smartfony i Leśnik+, a co za tym idzie to od adminów, albo odgórnych decyzji będą zależały instrukcje, czy wolno cokolwiek instalować na telefonie. Tak więc nie ma znaczenia co się nam spodoba, ale co władza uzna za sensowne, albo co wymusi z alternatywnych rozwiązań, ale na prywatnym sprzęcie...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

Sylvan
dzięki :)
Capricorn
W takiej sytuacji to na prywatnym sprzęcie...
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

...tylko kto będzie inwestował w prywatny sprzęt do celów służbowych... :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

...tylko kto będzie inwestował w prywatny sprzęt
Co dwa lata są wymieniane telefony. Ja mam jeszcze stary...
Ale ok. W tym widzisz problem.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

TomaszW pisze:Co dwa lata są wymieniane telefony.
Nie do końca. Teraz mamy mieć Leśnika plus i dodane do tego smarki. Dostawca (nadleśniczy lub RDLP) może popełnić wymaganie, by na jego sprzęcie nie instalować innego niż dostarczone oprogramowanie i to jest jego prawo. Dlatego myślę, że po primo wypada popełnić wersję beta dla testerów, a po drugie primo skontaktować się z dostawcą sprzętu, co by mógł również przetestować oprogramowanie i ewentualnie je zanabyć. Dla mnie osobiście program jest bardzo obiecujący, ale jeśli będę musiał kupić drugi telefon ino na potrzeby programu, to raczej go nie nabędę... :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Mnie interesuje w jakiej odległości smartfon musi być od głowy . Drugie moje pytanie czy sprawdziłeś ilość błędnych wskazówek głosowych w stosunku do pomiaru . Po trzecie jak można to przetestować jak pobrać .
TomaszW
początkujący
początkujący
Posty: 40
Rejestracja: piątek 01 lis 2019, 13:58

Post autor: TomaszW »

Kuna leśna
Smartfon może być zdala od głowy poniewać trzeba korzystać ze słuchawek. Podajesz komendy(pomiary) a aplikacja odpowiada. Bez słuchawek tworzyłaby się pętla. Smartfon powtarzałby to co sam powiedział bo by "się słyszał".
Błędne wskazówki głosowe zdarzaja się rzadko. Mnie też to zdziwiło kiedy zacząłem testować. Ale nawet gdyby aplikacja coś "źle zrozumiała" to powtarza to co zrozumiała i wiesz, że jest błąd. Wtedy wypowiadasz komendę "źle", aplikacja odpowiada "powiedz to jeszcze raz" a błędny wpis anuluje. Ostatecznie wszystko mamy pod kontrolą.
Problemem jest właśnie skomplikowana instalacja. Zacząłem to opisywać na swojej stronie
tutaj
Właśnie chciałem się zorientować czy ewentualnie byliby chętni, czy w ogóle warto to opisywać.
Mógłbym pomóc w instalacji.
Awatar użytkownika
ludvik
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2477
Rejestracja: niedziela 20 sty 2008, 22:33
Lokalizacja: szuflandia

Post autor: ludvik »

Kilka lat temu taśmą izolacyjną przyczepiłem do klupy starą n*kie i nagrywałem na jej dyktafonie jednoosobowo szacunki. Później w zaciszu domowym wprowadzałem nagranie :)
ODPOWIEDZ