Panel leśniczego SILP

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin
Posty: 21463
Rejestracja: wtorek 25 lis 2008, 21:16
Lokalizacja: Wlk. Ks. Maz.

Post autor: j24 »

U nas wprowadzamy dane do planów na 2018 r. do SILP-WEB.
Robimy transfer.
Generujemy wydruki.
Dopisujemy tam godziny, które nie pojawiły się automatycznie z katalogów pracochłonności. (np. na dowóz sadzonek itd.)
Te wydruki okazujemy inż. nadzoru w czasie kontroli danych do wniosków.
Ewentualne uwagi inż. nadzoru nanosi na wydrukach.
Po kontroli wydruki oddajemy do DT - celem wprowadzenia korekt i poprawek.
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

j24 pisze:Dopisujemy tam godziny, które nie pojawiły się automatycznie
Wprowadzając via rejestrator te godziny się pojawiają bez problemu. Jakaś niedoróbka? :|
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin
Posty: 21463
Rejestracja: wtorek 25 lis 2008, 21:16
Lokalizacja: Wlk. Ks. Maz.

Post autor: j24 »

Capricorn pisze:
j24 pisze:Dopisujemy tam godziny, które nie pojawiły się automatycznie
Wprowadzając via rejestrator te godziny się pojawiają bez problemu. Jakaś niedoróbka? :|
Nie.

Np. czynność: DOW-SADZ, albo SC-D-TRUD.
Wprowadzając - czy to w SILP-WEB, czy w rejestratorze w Notatniku - podaje się odpowiednio: TSZT albo SZT.
A pracochłonności (w godzinach) dopisuje się ręcznie na wydrukach.
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

A nie można od razu wybrać godzin? Przecie ilość i tak jest znana...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin
Posty: 21463
Rejestracja: wtorek 25 lis 2008, 21:16
Lokalizacja: Wlk. Ks. Maz.

Post autor: j24 »

Capricorn pisze:A nie można od razu wybrać godzin? Przecie ilość i tak jest znana...
Tego nie wiem....
Tak czy siak, co byś tam nie wprowadził, to później DT ma robotę.
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Niekoniecznie. My mamy dowóz rozliczany jako godziny samochodowe. Podaję ilość godzin niezbędną do wykonania transportu i tyle. DT nie musi w nic ingerować. Ilość sadzonek jest znana,odległości też, więc i sprawdzenie, czy liczba godzin jest poprawna nie sprawia problemów :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
maverick
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny
Posty: 6751
Rejestracja: czwartek 24 sie 2006, 22:09

Post autor: maverick »

Tradycyjnie jak zawsze pytam a o czym innym się piszę, ale cóż.
Co do mojej sprawy powinna być ścieżka:
Panel leśniczego->Raporty->Planowanie->Projektowanie->Projekty wniosków.

Podaję, jak się okazuje trzeba osobiście przez admina udostępniać dla osoby tej części działu "Projektowanie". Tak bynajmniej kolega wyjaśnił.
Jest to stary błąd, na tym utrzymywanie lasu zasadzać, żeby żadnego drzewa nie tykać. Każda rzecz w przyrodzie ma swój kres, do którego przyszedłszy, trwa czas niejaki w dobrym stanie, ten przebywszy, psuć się musi. Drzewo przestarzałe staje się niezdatnym i próżno miejsce zalega: trzeba go więc w czasie doskonałej jego pory wycinać, ale w tym wycinaniu tak poczynać roztropnie, żeby aktualna korzyść dalszej nie przeszkadzała.
Ignacy Krasicki
Awatar użytkownika
Blues Brothers
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3433
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

Kto wymyślił .... ba, kto zatwierdził, nowy wzór zlecenia :x
Każda rubryka do wypełnienia, to hak na leśniczego, bo choćby nie wiem jak się starał, np wszystkich zagrożeń nie wpisze. Każde nie wpisane, które wystąpi, to dla niego kryminał, że o zwykłych kontrolach wszelkiego szczebla nie wspomnę . Druk przygotowany pod pozyskanie, a przecież wprowadzamy tam wszystkie czynności.
Kolejne godziny spędzone w kancelarii zamiast w lesie.
Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Blues Brothers pisze:... bo choćby nie wiem jak się starał, np wszystkich zagrożeń nie wpisze. ...
Maszt to pewnie w umowie z ZUL-em jako załącznik - to wpisuj.
Blues Brothers pisze:Kto wymyślił ....
...Kolejne godziny spędzone w kancelarii zamiast w lesie.
Żeby to jeszcze można było na etapie wystawiania wpisywać a tak pisz jak głupi to samo po 3x :x

Też mi to się nie podoba :x
Ale to pewnie był zamysł "bata" na ZUL-e - róbmy tak dalej to w przyszłym roku sami będziemy pozyskanie robić. Już np. sadzonki na szkółce nie są wyciągane bo nie ma komu - posadzimy w czerwcu.
Wtedy nie będzie ważne czy zielonym do góry... :evil:
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Fichtel pisze:Żeby to jeszcze można było na etapie wystawiania wpisywać a tak pisz jak głupi to samo po 3x :x
No masz jeszcze inną możliwość . Musisz podczas wydruku dokument który jest w PDF edytować za pomocą narzędzia komentarzy . Tam wpisujesz w rubryki co chcesz i dopiero drukujesz . Ułatwia to sprawę bo nie musisz tak jak piszesz 3 razy to samo wypisywać .
Co do zleceń pozostawiam bez komentarzy był dokument bardzo dobry i w świetle prawa chroniący nas od konsekwencji .
Sylvan

Post autor: Sylvan »

Te ciągłe "usprawnienia" prędzej czy później bokiem wyjdą. Nie wiedzieć czemu za BHP ciągle próbuje się obciążać leśniczych pomimo, że ZuL to jakby nie było firma zewnętrzna. Czy jak LP wynajmują firmę budowlaną to taki sam tryb postępowania? Albo firma transportowa?
Zupełnie inna sprawa to niezgodność dokumentacji elektronicznej z papierową. To chyba nie jest normalne?
A trzecia sprawa: Czyżby ktoś portal pracowniczy odwiedził? (Bo ja tak).
bingo30
początkujący
początkujący
Posty: 24
Rejestracja: piątek 10 gru 2010, 09:07

Post autor: bingo30 »

Witam,
szukam porady jak znaleść w silp web -portal lesniczego- powierzchnię zredukowaną pod sadzonkami
( odnowiona w latach minionych).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Każdy gatunek z powierzchniami i więźbą jest opisany np. w szkicu odnowienowym to tak na szybko... :)
Poza tym Raporty -> Hodowla Lasu -> Rozliczenie sadzonek -> Dla leśnictw wg poz. planu. Tu bez więźby, ale są sztuki i powierzchnia według gatunku :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
bingo30
początkujący
początkujący
Posty: 24
Rejestracja: piątek 10 gru 2010, 09:07

Post autor: bingo30 »

Serdecznie dziękuję :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blues Brothers
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3433
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

Od przyszłego roku planuję wnioski +30 procent ,aby można było później obciać. Wszyscy będą zadowoleni, a że na początku będzie fikcja......... :lol:
Sylvan

Post autor: Sylvan »

Kiedyś byłem taki cwany i na pytanie ile chcę pozyskać do końca roku podałem 2x więcej niż potrzebowałem. Bo zawsze dawali połowę potrzeb. A wtedy zgodzili się na całość. Ot złośliwość rzeczy martwych... :roll:
kolorowe kredki

Post autor: kolorowe kredki »

Tradycji musi stać się zadość. Koniec miesiąca z największą wypłatą w roku do zrobienia, a gejzery biurowego intelektu postanowiły jutro w panelu przez cały dzień przerwę serwisową zrobić. :brawo:
Awatar użytkownika
Blues Brothers
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3433
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

o kur....czaki :evil:
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin
Posty: 21463
Rejestracja: wtorek 25 lis 2008, 21:16
Lokalizacja: Wlk. Ks. Maz.

Post autor: j24 »

U nas nic o tym nie wiadomo ... :roll:
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
kolorowe kredki

Post autor: kolorowe kredki »

j24 pisze:U nas nic o tym nie wiadomo ... :roll:
A przyszła jakaś informacja przed 15. W każdym bądź razie leci druga zmiana. :P
ODPOWIEDZ