Qgis - wtyczka mLasInzynier

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Spróbuję, ja używałem Revo uninstaller Pro :) Za to IObit jest w wersji 6.02 :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze: Za to IObit jest w wersji 6.02 :)
Fakt. Ja mam 5.2 i nie zgłasza mi aktualizacji. Ale potem sprawdziłem i się dowiedziałem. Tylko mi się już nie chciało pisać poprawki :)
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

No dobra. Jest piąteczek, więc i czasu więcej, postanowiłem postawić system na nowo. Pobrałem i zainstalowałem stabilną wersję Qgisa, na której zawsze działała ta wtyczka i... rzyć babcyna. Nie potrafię pobrać tej nieszczęsnej wtyczki :x Napisałem do Taxusa, może mi coś odpowiedzą w tej sprawie...

EDIT:
Pobawiłem się trochę tymi wtyczkami i już wiem, że jest możliwość instalacji wtyczek po ich zassaniu na dysk. Trzeba je przekopiować do katalogu wtyczek w qgisie po czym skompilować. Tak, czy owak nic to nie dało, gdyż wtyczka obsługuje qgisa jedynie do wersji 1.9 Czekam teraz na odpowiedź od Taxusa, czy mają w zanadrzu wtyczkę dla nowszych wersji. Na dzisiaj wróciłem do 1.8.0 (Lisboa) i wtyczka bangla :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
ulan01
podleśniczy
podleśniczy
Posty: 258
Rejestracja: piątek 20 lip 2012, 07:20
Lokalizacja: Polska

Post autor: ulan01 »

Capricorn pisze:Pobawiłem się trochę tymi wtyczkami i już wiem, że jest możliwość instalacji wtyczek po ich zassaniu na dysk. Trzeba je przekopiować do katalogu wtyczek w qgisie po czym skompilować. Tak, czy owak nic to nie dało, gdyż wtyczka obsługuje qgisa jedynie do wersji 1.9
To rzeczywiście coś jest nie tak, mi chodzi na 2.12 Lyon - chciałem sobie zainstalować 2.16 ale tam nie działała więc wróciłem do 2.12
"only two things are infinite the universe and human stupidity and i'm not sure about the former" - A. Einstein
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

ulan01 pisze:mi chodzi na 2.12 Lyon
Ano właśnie. Też mi się zdawało, że wtyczka działała na którejś wersji 2.xx, ale nie pamiętałem, na której. Dzięki :beer:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Właśnie otrzymałem odpowiedź w tej sprawie. Myślę, że mogę ją tu przytoczyć.
Dzień dobry!

W nawiązaniu do Pana wiadomości dotyczącej wtyczki mLas Inżynier w aplikacji QGIS spieszę poinformować, że obecnie wtyczka działa tylko do wersji 2.12 włącznie. Wtyczka nie była aktualizowana ponieważ rozwijana jest w wolnych chwilach, których obecnie trochę mi brakuje. Mam nadzieję, że pod koniec września lub na początku października uda mi się udostępnić nowszą wersję.

Pozdrawiam,

Łukasz Błaszczyk
Tak więc sprawa jest wyjaśniona :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Z przyjemnością spieszę poinformować, że otrzymałem właśnie kolejnego maila.
Dzień dobry!

Zgodnie z Pana prośbą informuję, iż nowa wersja wtyczki mLasInzynier do aplikacji QGIS jest już do pobrania z repozytorium TAXUS IT. Nowa wersja działa od QGIS 2.14.
W razie problemów proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Łukasz Błaszczyk
Tak więc można instalować nowe wersje QGISa :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Thymallus
początkujący
początkujący
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 08 gru 2016, 21:39
Lokalizacja: z lasu

Post autor: Thymallus »

Capricorn pisze: ... Gdzieś w systemie tkwi jeszcze jakiś śmieć ...
Po deinstalacji, nawet Revo, zostaje w Windzie - w folderze użytkownika - katalog Qgis2, gdzie są zapisywane m.in. ustawienia, wtyczki itp. Każda aktualizacja czy nowa instalacja nadpisuje pliki i po kilku takich instalkach qgis może się "rozkraczyć" - u mnie przy 2.16 odmówił współpracy (zaczynałem od 2.0). Dopiero usunięcie tego katalogu pomogło.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Thymallus pisze:u mnie przy 2.16 odmówił współpracy
Nic dziwnego, wcześniejsza wersja współpracowała jedynie do wersji 2.14. Wyjaśnił to twórca wtyczki :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Thymallus
początkujący
początkujący
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 08 gru 2016, 21:39
Lokalizacja: z lasu

Post autor: Thymallus »

Nie do końca, udało mi się ją na siłę zainstalować - tyle że tylko można było wczytać pochodne i pomiary (2 i 3 opcja) Nie można było tylko wczytać gotowych map, a to w tej wtyczce najbardziej chodzi :)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Pobierz aktualną wersję wtyczki, a będziesz mógł wczytywać mapy :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Thymallus
początkujący
początkujący
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 08 gru 2016, 21:39
Lokalizacja: z lasu

Post autor: Thymallus »

Właśnie zasysam :)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Zmienił się nieco adres wtyczki:

Kod: Zaznacz cały

http://tech.taxusit.com.pl/download/shared/TaxusPlugins.xml
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

2.8 też chyba musi miec ten adres bo wywala mi bład repetytorium .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58515
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Dokładnie tak. Po to sznureczek dałem :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
ODPOWIEDZ