Qgis - wtyczka mLasInzynier

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

arctia_caja
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 14:49
Lokalizacja: Trąbki Wielkie

Qgis - wtyczka mLasInzynier

Post autor: arctia_caja »

Nigdy nie używałam tej wtyczki. Wie ktoś może jak otworzyć dane z trzech leśnictw w jednym projekcie? Opcja "osadź inny projekt" nie działa, wczytać danych z trzech folderów na raz też nie można, może połączenie warstw z tych trzech folderów coś by dało? Nie chcę na próżno eksperymentować więc pytam.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Najprościej wygenerować jeden projekt dla tych leśnictw bez kombinacji :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
arctia_caja
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 14:49
Lokalizacja: Trąbki Wielkie

Post autor: arctia_caja »

No właśnie nie da się. Za każdym razem qgis prezentuje tylko jedno leśnicwto mimo, że są podłączone warstwy z innych :/
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

No to coś źle robisz. Może tworzysz dla każdego leśnictwa osobno :roll: W generatorze jest pole wyboru czy chcesz jeden wspólny, czy kilka osobnych projektów :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
arctia_caja
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 14:49
Lokalizacja: Trąbki Wielkie

Post autor: arctia_caja »

jak wczytuje dane to program automatycznie zapisuje je w osobnych projektach

"w generatorze" czyli gdzie? :roll: wybacz ale jestem amatorem gisa xD
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

arctia_caja pisze:wybacz ale jestem amatorem gisa xD
Nie chodzi o Qgis. Proponuję Ci wygenerować sobie jeden projekt dla trzech leśnictw i dopiero jego wczytać.
arctia_caja pisze:"w generatorze" czyli gdzie?

A skąd się bierze projekty? ;) Logujesz się do SILPWEB-u wybierasz zakładkę mLas Inżynier i otwiera się generator (kreator) projektów. W nim zaznaczasz leśnictwa, ewentualnie dodatkowe elementy, zaznaczasz, "utwórz jeden projekt" i otrzymujesz jeden projekt dla wybranych leśnictw. Ten projekt wskazujesz we wtyczce (po rozpakowaniu z zipa) i wówczas załadują się wygenerowane leśnictwa na mapie takiego rodzaju, jaki wybierzesz :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
arctia_caja
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 14:49
Lokalizacja: Trąbki Wielkie

Post autor: arctia_caja »

Nie mam dostępu do SILPu :p pliki dostałam z nadleśnictwa
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

No to odpuść sobie tę robotę dzisiaj i jutro poproś o wygenerowanie projektu. To minutka przed ekranem i brak stresów :roll: Wskazując wtyczce jeden projekt automatycznie wywalasz drugi :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
arctia_caja
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 14:49
Lokalizacja: Trąbki Wielkie

Post autor: arctia_caja »

Zauważyłam :)
O.K. Tak zrobię.
Wielkie dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Możesz jeszcze spróbować otworzyć jeden projekt i później wczytywać warstwy z kolejnego, ale nie testowałem tego.
EDIT:
Właśnie sprawdziłem i to działa Co prawda nie jest to wersja idealna (nie masz map np. drzewostanowych), ale ogólną mapę trzech leśnictw uzyskasz
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Partyzantt
początkujący
początkujący
Posty: 1
Rejestracja: czwartek 18 gru 2014, 11:17
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Partyzantt »

Witam

Mam pytanie odnośnie programu QGis wersja Valmiera oraz plików MLas i SHP.

Jak wgrać do Qgisu wtyczkę mlasu tak żeby móc rysować mapy w qgisie???
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Musisz wybrać Wtyczki -> zarządzaj -> ustawienia
Tu ptaszkujesz zgodę na wtyczki eksperymentalne i niezalecane (nie pamiętam do których należy ta z mLasa). Teraz klikasz na dole okna Dodaj i w nowym okienku wklejasz ten link:

Kod: Zaznacz cały

 http://www.taxussi.com.pl/download/shared/TaxusPlugins.xml
Zatwierdzasz i wybierasz wtyczkę mLas. Później na głównym oknie pojawi się stosowna wtyczka. Po jej kliknięciu musisz podać ścieżkę dostępu do katalogu z projektem mLas i zatwierdzić.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Może ktoś sprawdzić, czy z podanej przeze mnie lokacji można pobrać wtyczkę mLas Inżynier? Właśnie chciałem ją pobrać do Qgisa 2.16.1, ale pojawiają się jedynie wtyczki mlas Inżynier foto i mLas Inżynier magazyn. Brak wtyczki do otwierania map... :?
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95589
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Znalazłem tam:
  1. Wtyczka przeznaczona do wczytywania projektów wygenerowanych dla programu mLas Inżynier firmy TAXUS IT za pomocą kreatora projektów zainstalowanego na serwerze centralnym Lasów Państwowych.
    0.7.5
    2.0.0
    2.12.9 - http://www.taxussi.com.pl/download/shar ... zynier.zip
  2. Wtyczka przeznaczona do wczytywania projektów wygenerowanych dla programu mLas Inżynier firmy TAXUS IT za pomocą kreatora projektów zainstalowanego na serwerze centralnym Lasów Państwowych.
    0.3.2
    1.7.4
    1.9.0 - http://www.taxussi.com.pl/download/shar ... zynier.zip
  3. Wtyczka przeznaczona do wyświetlania zdjęć wykonanych w trakcie pomiarów programem mLas Inżynier
    0.1
    2.0.0 - http://www.taxussi.com.pl/download/shar ... erFoto.zip
  4. Wtyczka przeznaczona do wyświetlania i filtrowania danych związanych z magazynem drewna
    0.2
    2.0.0 - http://www.taxussi.com.pl/download/shar ... erWood.zip
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Kurcze Qgis w podanej przeze mnie wersji "widzi" jedynie pozycje 3 i 4. Czyżby brak kompatybilności? :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Kurcze, starsza wersja również "nie widzi" wtyczki do mapy... :? Czy jest jakaś możliwość instalacji wtyczek offline :?:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95589
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:Kurcze Qgis w podanej przeze mnie wersji "widzi" jedynie pozycje 3 i 4. Czyżby brak kompatybilności? :roll:
Musiałbyś zapytać "u źródła"...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Poczekaj dopiero ją opracują , po diabla tak wysoko sobie zaktualizowałeś :lol: . Inni tez będą na ciebie psioczyc bo wiesz że nowe wersje stworzonych przez ciebie map nie bardzo chcą się otwierać na starszych wersjach .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Kuna lesna pisze:po diabla tak wysoko sobie zaktualizowałeś :lol:
Bo lubię testować? :lol: Na stanowisku mam przecie wersję wcześniejszą, więc problemu nie mam. Inna rzecz, że usunąłem najnowszą wersję pod windą, do tego posprzątałem rejestr i inne paści, które pozostały po wysypaniu się wtyczki i zainstalowałem starszą wersję. Gdzieś w systemie tkwi jeszcze jakiś śmieć, który nie pozwala pojawić się tej wtyczce, a nawet nie pokazuje się w istniejących i niezainstalowanych. Tak jakby jej w ogóle nie było. Nie chce mi się przywracać systemu do stanu fabrycznego, ale pewnie w wolnej chwili się tym pobawię. Bardzo mnie ciekawi, czy restart do stanu fabrycznego działa podobnie do restartu OSa telefonu :roll:
Musiałbyś zapytać "u źródła"...
Spróbuję się czegoś dowiedzieć, ale obawiam się, że mogą być z tym problemy :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95589
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn, pod windą najlepiej używać do odinstalowywania programiku IObit Uninstaller. Obecnie w wersji 5.2. Czyści wszystkie pozostałości na dysku, w rejestrach. I potrafi odinstalowywać nie tylko programy których instalacje Windows monitorował. Każdy program możesz kliknąć prawym klawiszem i kazać wymusić deinstalację.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

ODPOWIEDZ