Rejestrator leśniczego na androidzie.

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Jakież to argumenty padały, gdy miało dojść do zakupu pierwszych rejestratorów? Pamięta ktoś co było odpowiedzią na propozycje zastosowania w tym celu tabletów lub telefonów?
Przypomnę, że ówczesny tablet miał przekątną ekranu tylko ciut większą od obecnych "smarków" natomiast kilkakrotnie większą od ówczesnego rejestratora, że o obsługiwanej ilości kolorów nie wspomnę...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Piotrek pisze:Pamięta ktoś co było odpowiedzią na propozycje zastosowania w tym celu tabletów lub telefonów?
Najczęściej padały argumenty delikatności sprzętu oraz jego braku odporności na kurz i wodę. Kolejnym argumentem przeciw była szybko zużywająca się energia w bateriach telefonów, a także... brak standardowej klawiatury.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Podsumowując - z tych argumentów ostał się tylko ten o klawiaturze, tak?
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Na mój gust tak, choć jeśli ktoś używał tej wersji prealfa na swym smarku to wie, że klawiatura ekranowa całkowicie wystarcza. Jest jeden duży plus - kasa. Pozornie wyższa w topowych modelach, ale w perspektywie czasu znacznie maleje, bo telefony są wymieniane znacznie częściej za niewielkie pieniądze. Co więcej, część nadleśnictw płaci leśniczym ryczałt, więc koszt telefonu dla nadleśnictwa przestaje istnieć :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:koszt telefonu dla nadleśnictwa przestaje istnieć
Ale to kolejny prywatny sprzęt używany do celów służbowych...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Dotąd to nie przeszkadzało... ;)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Myślę, że już troszkę czasu minęło i sporo osób rejestratorów na androidzie używa. Jakie macie wrażenia z pracy i jak się sprawdzają same urządzenia? :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Same urządzenia spoko,nie wróciłbym do starego . Natomiast mam uwagi co do programu . Filtry nie działają jak bym sobie życzył np filtruj 10 to ciągnie1,10,100 itd . Nie wiem jak u was ale wydruk ROD bez uwag co mnie bardzo boli .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

A jak w temacie map - nadal proteza, czy już działa dobrze? :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

z mapami wszystko ok . Co cię interesuje ?
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Gdy byłem na szkoleniu to mówiono nam, że mapy mają docelowo mieć funkcjonalność mLas Inżyniera. Mają? Gdy próbowałem np. sprawdzić magazyn drewna z poziomu map, a stan wynosił 0m3, to taka próba wywalała program. W ogóle sporo jeszcze błędów programu było i same pomiary, zapis poligonów, czy innych linii był mało intuicyjny... To już jakiś czas temu, więc pewnie wiele rzeczy zostało naprawione, a że niedługo mam zacząć pracować na takim rejestratorze to i ciekaw jestem czego się spodziewać... :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
g
podleśniczy
podleśniczy
Posty: 468
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2009, 10:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: g »

a ja z takim małym pytaniem do użytkowników Leśnik+ - jak robicie szacunki? tj. jak je wklepujecie? Czy też nadleśnictwo przeszło na szacunki metodą obrębową
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

U nas zapadła decyzja, że szacunki będziemy klepali na starych rejestratorach (posztuczne) oraz w panelu leśniczego.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
g
podleśniczy
podleśniczy
Posty: 468
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2009, 10:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: g »

Capricorn pisze:oraz w panelu leśniczego.
a są w Panelu Leśniczego??? Bo wczoraj nie było
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

a są w Panelu Leśniczego??? Bo wczoraj nie było
Nie mam pojęcia, bo jestem na L4. Myślałem, że są. Gdy byłem na naradzie jakiś czas temu, mówiono, że na nowych rejestratorach Brakarz nie działa, więc trzeba szacunki klepać w panelu. Nie miałem okazji sprawdzić, czy jest taka funkcjonalność.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
g
podleśniczy
podleśniczy
Posty: 468
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2009, 10:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: g »

No to odpowiem - NIE MA
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Dzięki :beer: Znaczy po powrocie trzeba będzie na starym rejestratorze klepać szacunki.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
sylvan2
początkujący
początkujący
Posty: 118
Rejestracja: piątek 12 gru 2008, 22:44

Post autor: sylvan2 »

Na nowym nie ma szacunków - jeszcze. Mają być w tym roku, ale tylko metoda posztuczna docelowo.
Funkcjonalność będzie taka sama jak w starym rejestratorze po włączeniu menu obrazkowego.
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Mapy chodzą jak w mlasie ale tylko z poziomu lesnik +. tzn nie jest to osobna aplikacja . Sprawdzałem pomiar , szkice zrębowe itd wszystko pięknie chodzi . Magazyn na mapie po każdym transferze jest na bieżąco chyba że zrąb z 2019 jest przed aktualizacja, chodzi o podział na 00 i 99 tam magazyn się nie pojawia . Wykonałem tez transfer z mapy pomiar na SILP mapowy i też wszystko zakrzaczyło . Jestem zadowolony bo obawiałem się mniejszej funkcjonalności . Co do brakarza tylko na razie stary rejestrator .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Super, w takim razie naprawdę sporo pracy informatycy wykonali... :beer:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
ODPOWIEDZ